De inschrijving Bordeaux En Primeur 2021 is begonnen!

Bestellen? Dat kan op twee manieren:

  • Stuur een mailtje aan Joost met het gewenste aantal flessen (veelvoud van 6)
  • Geef je bestelling telefonisch door op 06-80 04 85 37

Elk voorjaar ná de de oogst van de wijndruiven bottelen de grote en kleinere Grand cru Classé Chateaux monsterflessen van de afgelopen oogst (oogstjaar 2021). Deze monsters worden geproefd, beoordeeld en beschreven door leden van de internationale wijnhandel in Bordeaux en door de internationale wijn-journalisten. Dit beoordelen gebeurt vaak in de vorm van een proefnotitie en puntenaantal tot maximaal 100 punten.
De diverse Chateaux releasen daarna een tranche, een deel van hun productie door middel van een openingsprijs.
De wijn is op dat moment niet helemaal klaar.
Op het moment dat de wijnen worden gereleased, dus En Primeur worden aangeboden, ligt de prijs ongeveer 20-30% lager dan op het moment dat de wijnen definitief worden gebotteld en echt op de markt komen. En Primeur is dus een voorverkoop. De jaargang 2021 wordt aangeboden in de periode mei/juni 2022. Deze jaargang 2021 wordt juni 2024 aan je uitgeleverd. Je betaalt de aangekochte wijnen kort na de En Primeur campagne (eind juni-juli 2022)

Als consument betaal je voor En Primeurwijn de laagste prijs. Zodra de wijnen echt op de markt is schiet de prijs omhoog. Toch moet je als consument altijd in gedachte houden dat de prijs van wijn kan zakken, hier zijn echter niet veel voorbeelden van.

Bij En Primeur ben je zeker van je aankoop, zodra de wijnen écht op de markt verschijnen bestaat de kans dat je deze wijnen al niet meer kunt kopen.

Ja, houd mij op de hoogte!
Het oogstjaar 2021 in Bordeaux

Pas als de vatmonsters door de eerste wijncritici worden geproefd, zal duidelijk worden wat de kwaliteit van oogstjaar 2021 is. Toch zijn er al wat dingen bekend:

  • Lage opbrengsten door vorst en meeldauw: veel vorst in april. Meeldauw door een zeer nat begin van de zomer in juni. Opbrengsten daardoor substantieel lager (schatting 25-30%), vooral bij Merlot.
  • Locatieafhankelijk: vorst en meeldauw troffen wijngaarden zeer ongelijk. Daardoor zijn opbrengsten en kwaliteit zeer wisselend per regio en van wijnhuis tot wijnhuis.
  • Gunstige oogstmstandigheden: late zomerzon in augustus en september met goed weer.
  • Late oogst: voor velen in de eerste week van oktober. Veel producenten konden op het nippertje hun laatrijpende druiven (Cabernet/Petit Verdot) rijp krijgen voordat de weersomstandigheden veranderden.
  • Geleidelijke rijping: met name Cabernet Sauvignon profiteerde van de langzame, geleidelijke rijping en is kwalitatief goed met een typisch Cabernet-karakter, zonder groenheid. Ook hoge verwachtingen voor de witte wijnen.
  • Elegantere wijnen met lager alcohol: klassiekere wijnen met een lager (klassieker) alcoholpercentage dan in de laatste oogstjaren.
  • Prijzen: op dit moment nog onbekend. De opbrengsten zijn lager, maar er zijn nog voorraden 2018, 2019 en 2020 bij producenten, waardoor mogelijk prijzen niet veel zullen stijgen.
Meer over Bordeaux en Primeur
Klimaatverandering
Classificaties van Bordeaux
Tweede wijnen

In 2016 is Wijnkoperij van Dop gestart met het aanbieden van Bordeaux En Primeur.

De verkoop van Bordeaux-wijnen En Primeur betekent dat je de wijn via ons koopt terwijl deze wijn nog niet op de markt is en zelfs nog op vat ligt.
Deze werkwijze is voor zowel de Châteaux interessant als voor de consument. De wijnmaker heeft een soort van voorfinanciering en jij betaalt de laagste prijs waarvoor deze wijn ooit zal worden aangeboden. Zodra de wijnen namelijk echt op fles gaan en fysiek op de markt komen, stijgen de prijzen snel met 15%-30%. De grote wijnen (1e tm 5e Grand Cru Classé) kunnen na verloop van tijd nog een veel hogere waardestijging ondergaan.

Image

In april, het jaar na de oogst, wordt er een campagne opgestart waarin de wijn geproefd wordt door professionals en de internationale wereld(wijn)pers.
Na deze campagne worden er gedurende enkele weken druppelsgewijs alle prijzen bekend gemaakt. Regelmatig komen er dus bij ons mails binnen van de wijn- en handelshuizen die hun prijzen bekend maken. Vanaf dat moment kan er worden ingetekend op de -vaak beperkte hoeveelheid - flessen.
Zodra je interesse hebt om Bordeaux te kopen nemen wij je graag mee in deze campagne.

Image

De wijnhuizen bieden een gedeelte van hun wijnen aan om verhandeld te worden, niet alles. Zodra de wijnen echt zijn gebotteld gaat de waarde van de wijnen omhoog, naast het feit dat Bordeaux erg lekker is en een geweldig bewaarpotentieel heeft, kan het ook een mooie beleggingsvorm zijn, gezien de huidige rentestand. Op korte termijn gaan alle wijnhuizen hun wijnen aanbieden, dit is meestal een periode van zes weken.

Als je interesse hebt om Bordeaux 2021 te kopen kun je je via de button aanmelden. Dan sturen we je middels “En Primeur sheets” telkens per Château de details: Naam, notities, prijs en indien beschikbaar de rating van de bekende wijnprofessionals.
Zodra de wijnen beschikbaar zijn kun je je via deze pagina intekenen op de flessen van jouw voorkeur.
Je aankoop is pas definitief zodra wij je dit per mail hebben bevestigd. Wij krijgen bij een flinke reservering van een wijn niet altijd het aantal wat we willen hebben in verband met de soms beperkte hoeveelheid die vrijkomt bij een wijnhuis.

In het begin worden eerst de “Petit Châteaux” bekend gemaakt, de grote wijnen volgen later in de campagne.
Let wel! Ook bij de Petit Châteaux zitten erg veel zeer goede prijs/kwaliteit wijnen!
Ik zal niet alle grote Châteaux aanbieden maar mocht je op voorhand interesse hebben in een bepaalde Bordeaux laat mij dat even weten dan kan ik daar rekening mee houden.

Spelregels

- De meeste wijnen zijn in houten kist of doos van 6 of 12 flessen verpakt, wij bieden de wijnen al per 3 flessen per soort aan.

- Als je interesse hebt in een bepaalde wijn wacht dan niet te lang met beslissen, vooral bij de wat bekendere wijnhuizen zijn de beschikbare hoeveelheden snel uitverkocht!

- Je bestelt de wijnen uit het wijnjaar 2021, de levering vindt plaats in april/mei 2024.

- De betaling gaarne binnen 30 dagen, je ontvangt de nota in juni 2022.