Gratis verzending vanaf € 100

di-vr 9:00-18:00 | za 9:00-17:00 | 070-3862441

Logo_Wijnkoperij_van_Dop
Search
Close this search box.

Eendenborst met rode portsaus, pastinaakpuree en geglaceerde wortel

Voor 4 personen                                           

  • 4 eendenborstfilets
  • zout en peper
  • 1,5 el gedroogde tijm
  • 2,5 el boter 
  • 120 ml rode port
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1,5 el groene peperkorrels (potje)
  • 1 zakje waterkers( 150 g)

Bereiding

  1. Vel van eendenborstfilets met scherp mes in ruitpatroon inkruisen.
  2. Eendenborst bestrooien met zout, peper en tijm. in een koekenpan 1 eetlepel boter verhitten.
  3. Filets op velkant ca. 5 minuten bakken, keren en aan andere kant in ca. 1 minuut dichtschroeien. Filets uit pan nemen. ca. 3 eetlepels bakvet achterhouden, rest weggooien.
  4. Port en azijn bij in pan achtergebleven bakvet schenken en aan de kook brengen. Port in ca. 2 minuten op middelhoog vuur iets laten inkoken, af en toe roeren. Eendenborstfilets ca. 3 minuten aan beide kanten in saus verwarmen.
  5. Uit pan nemen en op plank leggen. Groene peper door saus roeren. Pan van vuur nemen en rest van boter in kleine stukjes erdoor kloppen.
  6. Eendenborstfilets in dunne plakjes snijden, waterkers over vier borden verdelen en plakjes eendenborst erop leggen. Saus erover schenken.

Pastinaak puree

  • 950 gram Pastinaak
  • 500 gram Aardappels
  • 1 bouillon blokje
  • 5 Sjalotten
  • 300 gram Geraspte kaas
  • Finesse room (blue band)

Bereiden

  1. Schil de pastinaak en de aardappels en snijd deze in blokjes.
  2. Bereidingswijze
  3. Kook de blokjes, samen met het bouillonblokje, in ongeveer 30 minuten gaar. Snijd ondertussen de sjalotten in blokjes.
  4. Wanneer de blokjes gaar zijn, deze afgieten en stampen met de stamppotstamper tot een puree.
  5. Voeg een scheutje finesse toe zodat het “smeuïg” wordt.(verwacht geen “gladde” massa; het blijft korrelig!!)
  6. Wanneer de “puree” naar behoren is, de geraspte kaas en de sjalotten toevoegen (en nog een paar keer stampen om het te vermengen!).

Geglaceerde Wortels

  • 650gr oranje of gekleurde wortelen
  • klontje boter
  • 100ml groentebouillon of water
  • scheutje honing
  • 4 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Boen de wortelen schoon of rasp ze met een dunschiller. Snijd vervolgens in de lengte doormidden. Grote exemplaren snijd je in vieren.
  2. Zet een grote hapjes- of koekenpan op het vuur en smelt de boter op medium vuur. Schep de wortelen door de boter en laat 1 minuut bakken. Schenk daarna de bouillon (of water) erbij samen met een flinke scheut honing. Schep ook de tijm en gekneusde knoflook erdoor. Laat circa 8 minuten op laag vuur garen totdat de wortelen beetgaar zijn. Als er nog teveel vocht in de pan zit, kun je de wortelen eruit scheppen en op hoog vuur laten inkoken. Schep daarna de wortelen er weer door en verwarm. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
  3. Serveer de geglaceerde wortelen op een grote schaal of als garnituur op het bord.