Sambal Tomaat

Ingrediënten 
  • 12 rode pepers
  • 7 sjalotten
  • 7 teentjes knoflook
  • 200 g kerstomaatjes
  • 1 plak palmsuiker
  • 1 serehstengel
  • 3 cm gember
  • 1 scheut olie
  • 1 limoen
  • 2 blaadjes djeroek peroet (Indisch limoenblad)
  • 2 el appelstroop
Extra nodig: staafmixer

Bereiding (10 minuten)

  • Snijd de rode pepers in ringen. Pel en snipper de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Pureer de pepers, sjalotten en knoflook. Snijd de tomaatjes in stukken en pureer apart.
  • Snijd de palmsuiker in stukjes. Kneus en knoop de serehstengel. Schil en snijd de gember grof.
  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit de pepermassa met de palmsuiker en de rasp en het sap van de limoen tot de puree gaat kleuren.
  • Voeg de sereh, gember, djeroek peroet en gepureerde tomaat toe. Laat de sambal inkoken tot het meeste vocht uit de tomaten is gekookt.
  • Breng op smaak met appelstroop. Laat de massa afkoelen en bewaar circa 2 weken in een uitgekookte en afgesloten pot.
  • Verwijder voor het serveren wel de gember, serehstengel en djeroek peroet.
TIP: je kunt vers gemaakte sambal ook in de vriezer bewaren.

Print Friendly, PDF & Email