Portugese Piri Piri Kip

Waarschijnlijk is dit één van de lekkerste manieren om kip te bereiden, vandaar dat het behoort tot de nationale gerechten van Portugal. Dit weekend kan ie nog op de barbecue, anders gewoon in de oven.

De truc is om de kip te vlinderen, oftewel het borstbeen verwijderen en de kip platdrukken. Zo wordt de kip én sneller, én gelijkmatiger gaar. Je kunt eventueel ook aan de poelier of slager vragen het borstbeen te verwijderen.

Wrijf de kip in met grof zeezout en zwarte peper. Rooster de kip in ongeveer een uurtje gaar op de BBQ, of in de oven op 180 graden.

Maak in de tussentijd de piri piri door in een blender 100 ml extra vierde olijfolie, 3 chilipepers (of meer al naar gelang je smaak), 8 knoflooktenen, 3 laurierblaadjes, en een theelepel paprikapoeder te mixen.

Vlak voor de kip gaar is smeer je hem in met het mengsel. Portugezen gebruiken een bos peterselie als kwast. Vervolgens nog 5 minuutjes terug op het vuur (of onder de grill).

Drinkadvies: de rode Vinha da Valentina biedt een prachtig tegenwicht voor de pikante piri piri! 

Print Friendly, PDF & Email