Ingrediënten voor 4-6 personen
- 3 wortels
- ¬Ω flespompoen
- 1 bos lente-uitjes
- 1 Chinese kool
- 1 stronk broccoli
- 100 g champignons
- 150 g zilvervliesrijst
- 1 duimgroot stuk gember
- 1 grote teen knoflook
- 1-2 verse rode Spaanse pepers
- 1¬Ω el sesamolie
- 3 el olijfolie
- 4 el zoutarme sojasaus
- 1 citroen
- 350 g stevige tofu
- 2 el sesamzaad
Bereiding
- Zet je grillpan (of als je ze hebt, liefst 2) op hoog vuur. Snijd de groenten in prettige, hapklare stukjes: schrap de wortels, verwijder de pitten uit de pompoen en snijd beide in 0,5 cm dikke plakjes, maak de lente-uitjes schoon, trek de koolbladeren los (snijd de grootste doormidden), snijd de broccoli in roosjes en snijd de champignons doormidden.
- Leg de groenten in porties in de droge grillpan. De kool heeft maar 1 minuut nodig, de lente-uitjes, champignons en broccoli 2 tot 3 minuten en de wortel en pompoen 5 minuten. Schep de groenten op een grote schaal en snijd de lente-uitjes na het bakken doormidden.
- Kook de rijst intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schil de gember, pel de knoflook, en rasp ze samen met de Spaanse peper in een schoon jampotje. Voeg de sesam- en olijfolie, sojasaus en het citroensap toe, draai er het deksel op en schud de dressing door elkaar.
- Snijd de tofu in 1 cm dikke plakjes, bestrijk ze met de dressing en gril ze aan beide kanten – de tofu plakt in het begin aan de pan, maar als er donkere schroeistreepjes op komen trek je de plakjes vrij gemakkelijk los.
- Giet de gare rijst goed af. Meng de gegrilde groenten, tofu en rijst met de rest van de dressing en voeg eventueel nog een extra snufje peper en zout toe. Schep het op een grote schaal, strooi er de sesamzaadjes over en ga aan tafel.