Gratis verzending vanaf € 100

di-vr 9:00-18:00 | za 9:00-17:00 | 070-3862441

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Belgische Stoemp

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de stoemp:

  • 8 bloemige aardappelen
  • snufje zout
  • 2 pastinaken
  • klontje roomboter
  • 4 el melk
  • 2 blaadjes laurier
  • snufje nootmuskaat
  • snufje peper
  • 2 eierdooiers
  • 250 g zure room
  • 150 g Maredsous (Belgische kaas)
  • 1 bosje waterkers

Voor de gehaktballen:

  • 2 witte boterhammen (of beschuit)
  • 5 el melk
  • 500 g half-om-half-gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2  eieren
  • klontje roomboter
  • 6 el Luikse siroop
  • 6 el water

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in dobbelstenen zodat ze sneller garen. Kook de aardappelen in gezouten water.
  2. Schil ondertussen de pastinaken en snijd in dobbelstenen. Smelt de roomboter in een pan en karameliseer de pastinaak op een laag vuurtje. Voeg na 4 minuten de melk toe en de laurierblaadjes. Zet het deksel op de pan en laat langzaam garen op een laag vuurtje.
  3. Ga verder met de gehaktballetjes: week het brood in de melk. Pers de knoflookteentjes uit. Meng het gehakt met het geweekte brood, de knoflook en het ei. Maak er balletjes van van ongeveer 30 g. Smelt de roomboter in een pan met antiaanbaklaag en bak er de gehaktballetjes in op een laag vuurtje. Voeg de Luikse siroop toe en de 6 el water. Laat de gehaktballetjes rustig garen.
  4. Giet het water af als de aardappelen gaar zijn en pureer ze fijn door een zeef. Voeg een snufje zout, peper, nootmuskaat, de eierdooiers en de zure room toe. Snijd de Maredsous in blokjes en snijd de waterkers grof. Voeg de Maredsous, de waterkers en de gekarameliseerde pastinaak toe aan de puree. Meng alles goed.
  5. Serveer de stoemp met vergeten groenten samen met de gehaktballetjes in Luikse siroop.